Jacques Magendans

Jacques Magendans is medeoprichter van kunstkring De Kameleon in Arnhem (1961), waar naast kunst ook een podium was voor (jazz-)musici en andere artiesten.

Het café was de eerste aan de Korenmarkt. Jongeren vermaakten zich in die tijd met jazz, cabaret, literatuur en beeldende kunst in het gebouw aan de Luthersestraat 18. Magelans was de spil van deze artistieke kring: hij hield zich bezig met programmeren. In de Luterańska-straat hing een sfeer als in een Parijse kelder. De kunstenaars bespraken “kunst” en toonden hun werken. De bekendste gasten waren Herman Brood, Jan Cremer en Johnny van Doorn. Alle destijds bekende jazzmuzikanten traden er op, waaronder de beroemde Arnhemse drummer Pierre Courbois. Deze uitstekende Arnhemse Kunstkring bestond tot februari 1967. Toen eindigde het ineens bij deze artistieke vrijhaven. De politie sloot de tent af vanwege regelmatige vechtpartijen.

Een kunstwerk van Jacques Magendans dat nog zichtbaar is in het Deventer straatbeeld is een plaquette aan de spoorbrug. Die zit bij de voetgangerstrap aan Welle en verwijst naar de vroegere spoorbrug, die het in de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren kreeg.

Jacques Magendans studeerde tussen 1955 en 1960 aan de Arnhemse academie voor Beeldende kunsten. In 1960 begon het echte werk, soms als assistent of uitvoerder bij reeds gevestigde kunstenaars om hun opdrachten te verwezenlijken, soms als assistent bronsgieter en dan eindelijk de eerste opdrachten.

 

* Geboren op 30 september 1932 in Arnhem

† Overleden op 23 april 2019 in Deventer

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: https://arnhem.nieuws.nl/nieuws/20190424/in-memoriam-kunstenaar-en-oud-arnhemmer-jacques-magendans/