Pierre Courbois

Pierre Courbois is een Nederlandse jazzdrummer, bandleider en componist.

Courbois studeerde klassiek slagwerk aan het Muzieklyceum in Arnhem. Vervolgens verhuisde hij naar Parijs, destijds dé hoofdstad van de jazz, waar grootheden als Miles Davis, Kenny Clarke en Stan Getz muziek maakten. Hier speelde hij met beroemde jazzmuzikanten als Jean-Luc Ponty, Eric Dolphy, en Ben Webster, en hij kreeg er drumles van Clarke, wiens brush-techniek hij bestudeerde en verder ontwikkelde. Als componist heeft hij bijna 100 werken op zijn naam staan.

Samen met pianist Jasper van ‘t Hof richtte hij eind 1969 het ensemble Association PC op. Hiermee toerde hij gedurende de jaren zeventig ook weer in de hele wereld. Ook tegenwoordig speelt Courbois nog regelmatig met Van ‘t Hof.

Hij speelde in verschillende formaties en werd al herhaalde malen onderscheiden voor zijn werk: in 1994 kreeg hij op het North Sea Jazz Festival de Bird Award. Sinds 2000 mag hij zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen en in 2008 ontving hij de VPRO/Boy Edgar Prijs.

De laatste jaren treedt Courbois op met zijn eigen sextet, genaamd het Pierre Courbois Vijfkwarts Sextet.

Pierre bouwt zijn slagwerken voor het grootste gedeelte zelf, omdat hij zoveel verschillende soorten muziek maakt dat het onmogelijk is een drumstel te vinden wat aan alle eisen voldoet.

Begin 2010 verscheen een door onder meer Bert Vuijsje geschreven boek over zijn langdurige carrière, getiteld Révocation – naar een van zijn bekendste composities.

Pierre Courbois is de jongere broer van actrice Kitty Courbois. Hij is sinds 1964 getrouwd met Wennie Dam en is vader van Daniëlle en Barend Courbois, en grootvader van Bobbie en Boris.

 

* Geboren: 23 april 1940, in Nijmegen

 

 

 

 

 

 

Geraadpleegde bronnen o.a.:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Courbois

http://www.draaiomjeoren.com/interviews/courbois.html