Alan Macfarlane

De Arnhemse drummer wilde muzikant worden nadat hij als jongetje van 16 jaar het concert van de Rolling Stones in het Scheveningse Kurhaus had bijgewoond.

De bands waar Alan in speelde waren veelal coverbands die obscure muziek aan het Arnhemse publiek lieten horen. Met 33 bands op zijn cv is drummer Alan Macfarlane waarschijnlijk een van de meest productieve en succesvolste muzikanten uit Arnhem.

In 1964 begon hij zijn drumcarrière bij The Moans, samen met de enige echte Herman Brood. Alan boekt successen met Long Tall Ernie and the Shakers, een band die begon als een uit de hand gelopen grap. Later speel Alan onder andere bij de Roosters en Hank the Knife and the Jets.

 

Het waren de eerste beatgroepen die in Arnhem rond 1964 opdoken; The Crabs, The Roosters, The Cheat Five en The Howls, waarvan de bezetting van de laatste formatie werd gevormd door een paar knapen die elkaar kenden van de kunstacademie. De naam werd al spoedig veranderd in The Moans, afgeleid van de bekende song ‘Moanin’ van jazz-virtuoos Art Blakey.

Het eerste regionale optreden vond plaats in oktober 1964 in de Gendtse zaal Providentia, tijdens een groots opgezette teenagershow waar de tweede prijs (een beker) werd behaald. De bezetting bestond op dat moment uit Jaap van Eik, Herman Brood, Erlend Josephy, Alfons Haket en Alan McFarlane. Ze waren de eerste musici die beat en Rhythm & Blues brachten zoals The Rolling Stones dat in Engeland deden: wild, ruig en vooruitstrevend!

De begintijd was moeilijk: hun kleding, lange haar en optreden werd door oudere mensen als ‘vies en ongehoord’ van de hand gewezen.

 

Op 5 oktober 2014 vierde Alan Macfarlane zijn jubileum in Luxor. Hij was 50 jaar drummer.

 

* Geboren in 1948