Herman Brood

Hermanus (Herman) Brood was een Nederlandse zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur. Hij onderscheidde zich door zijn kenmerkende zangstem en muzikale diversiteit. Hij was de Nederlandse belichaming van het hedonistische credo Sex, drugs & rock ‘n’ roll.

Herman ging in 1964 naar de Kunstacademie in Arnhem en werd lid van de lokale beatgroep The Moans. In 1967 stapte hij over naar Cuby and the Blizzards.

Toen de platenmaatschappij vernam dat hij drugs gebruikte werd hij uit de band gezet. Er volgde een onduidelijke periode waarin Brood regelmatig in de gevangenis belandde wegens inbraken en handel in drugs.

Hij pakte zijn muzikale carrière weer op toen hij begin 1974 meedeed hij aan een Cuby and the Blizzards-reünie voor het VARA-televisieprogramma Nederpopzien.

Brood verliet Cuby and the Blizzards en begon zijn eigen formatie: Herman Brood & His Wild Romance.

In 1985 trad hij in het huwelijk met Xandra Jansen. Samen hadden ze twee kinderen, Lola (1985) en Holly (1994), en een aangenomen dochter Brenda (1979).

In de jaren daarna waaierde zijn carrière uit. Brood acteerde in een toneelstuk en een speelfilm, maar vooral in zijn eigen leven. Eind jaren negentig trad hij samen met Bart Chabot en Jules Deelder op in het theater. Ook werd hij steeds actiever als kunstschilder.

Hij werkte op groot formaat en met felle kleuren, waarbij zijn werk stond in de traditie van de Cobra. De keuze voor primaire kleuren kwam grotendeels voort uit noodzaak, omdat hij kleurenblind was.

In de periode 1998-2000 maakte het drietal Bart Chabot, Herman Brood en Jules Deelder onder de naam ‘Apocrief’ een tournee langs diverse Nederlandse en Vlaamse theaters. ‘Brood en spelen’ is het door Bart Chabot geschreven, omvangrijke verslag ervan. In het boek ligt de nadruk vooral op de persoon Herman Brood (1946-2001), het boek is dan ook tevens het derde deel in de vierdelige biografie die Chabot over Herman Brood schreef.

‘Brood en spelen’ is vooral het verhaal van de naderende ondergang van Herman Brood, die een jaar na het einde van de tournee zelfmoord zou plegen.

 

Door het gebruik van alle genotmiddelen was zijn lichaam tegen 2001 geheel uitgeleefd. Pogingen om af te kicken hadden geen succes. Op 11 juli 2001 om 13.28 uur sprong de vierenvijftigjarige Brood van het Amsterdamse Hilton Hotel af met in zijn binnenzak een briefje waarop stond:

 

“Xandra & alle skatjes, Deze snelheid in plaats van opbranden dat laat ik aan de crematie over. … Rous door zoals ik deed… en treur niet! Maak er een feest van. Ik zie jullie nog wel eens. Ik ga nu bungy zonder elastiek. Genade – pappa. DROWN IN MY OWN TEARS.”

 

In december 2005 werd in Wageningen een Herman Brood-museum geopend.

In 2006 kwam de Herman Brood Academie (HBA), een opgerichte popacademie op mbo-niveau in Utrecht, Nederland. HBA verstrekt een drietal opleidingen: Artiest PopmuziekMusic Industry Professional en Podium/Studiotechniek. De academie is vernoemd naar de zanger, pianist en kunstschilder Herman Brood.

 

* Geboren op 5 november 1946 in Zwolle

† Gestorven op 11 juli 2001 in Amsterdam

 

 

 

 

 

 

Bronnen: https://artcommunication.nl/nl/herman-brood/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Brood