Frederik Hendrik Hendriks

Frederik Hendrik Hendriks was een schilder.

Frederik kreeg les op de tekenschool van het genootschap Kunstoefening in Arnhem waar Hendrik Jan van Amerom hem opleidde tot schilder. In 1831 werd hij als assistent van Van Amerom aangesteld. Nadat hij in 1833 overleed verbrak Hendriks zijn verband met Kunstoefening en vestigde zich, voor enige jaren, in Amsterdam, maar zijn onderwerp voor schilderijen bleef het Gelderse landschap zodat hij na 3 jaar toch weer in Arnhem te vinden is.

Na zijn huwelijk met Hendrika de Gaaij Fortman vestigde het jonge gezin zich in 1841 in Oosterbeek. Van hier uit maakte Hendriks zijn Veluwse landschappen. In het bijzonder werkte hij graag in het nog ongerepte Wolfheze. Er verschenen ook bergen en rotspartijen in zijn werk na het maken van enkele grote reizen, onder andere naar Noorwegen.

 

In 1860 neemt Hendriks de functie van onderwijzer aan de tekenschool van “Kunstoefening” aan. Hij volgt een van zijn voormalige oud leerlingen, Corstiaan de Swart, op en verlaat hij Oosterbeek om een woning, in het pand van de tekenschool, te Arnhem te betrekken die het genootschap hem om niet ter beschikking stelde. Aan de tekenschool was ook Barend Leonard Hendriks verbonden (geen familie) die in het jaar 1862 zijn portret schilderde.

De laatste twee jaar van zijn leven schilderde de zieke Hendriks niet meer en op 4 april 1865 overlijdt hij. Aan de groeve op de begraafplaats “Onder de Linden” sprak ds. W. Zegers.

Na zijn overlijden bracht de mecenas Alexander Ver Huell een actie op gang om de befaamde schilder een waardig grafmonument te bezorgen.

 

* Geboren op 17 januari 1808, in Arnhem

† Overleden op 4 april 1865 in Arnhem

 

 

 

 

 

Bron: https://museumveluwezoom.nl/biografie/hendriks-frederik-hendrik/