Hendrik Jan van Amerom

Hendrik Jan van Amerom Nederlandse kunstschilder. (O.a. aquarelleren van interieurs en miniatuurportretten)

Henrik Jan van Amerom was de oudste zoon van Cornelis van Amerom en Hendrica Antinks.
Zijn vader was in Delft schilder in een plateelbakkerij; later werd hij kruidenier in Den Haag. Rond 1787 vertrok het gezin naar Leiden, waar Cornelis boekhouder werd bij de Stadsleenbank.

In 1803 trouwde hij met Cornelia van Bommel. Het stel verhuisde naar Arnhem, waar Van Amerom zich toelegde op het aquarelleren van interieurs en miniatuurportretten.

Hij werd tekenleraar en buitengewoon directeur bij het Tekengenootschap “Kunstoefening” (voorloper van de ArtEZ Academie voor beeldende kunsten Arnhem).

Hij had vele leerlingen onder wie A. Sminck Pitloo.

Nieuw en opvallend is hij niet. Over het algemeen geldt dat hij aandacht had voor het detail. Bij zijn werken in olieverf valt zijn donkere toon in het kleurgebruik en intimiteit op.

Hij brak in zijn jeugd meerdere keren zijn benen en zou de rest van zijn leven mank lopen. In 1833 stierf hij op 57-jarige leeftijd in Arnhem plotseling aan een hersenbloeding. Hij werd … “begraven ten westen der grootte grafnaald op het kerkhof te Arnhem” zo staat genoteerd in het “Memorieboek” met familieherinneringen, geschreven door de zoon van Hendrik Jan, Cornelis Hendrik.

Zelfportret van Van Amerom met vrouw en zoontje

 

* Geboren in ’s Gravenhage op 8 april 1776

† Overleden op 5 juni 1833 in Arnhem

 

 

 

 

 

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Jan_van_Amerom