Theo Bos

Theo Bos (bijnaam Mister Vitesse) was een Nederlands voetballer en trainer. Als voetballer kwam Bos alleen uit voor Vitesse, waar hij in de periode van 1983 tot 1998 onder contract stond.

Als kind woonde Theo Bos in de Arnhemse volkswijk Geitenkamp, in de buurt van stadion Nieuw Monnikenhuize, waar Vitesse in die tijd wedstrijden speelde. In 1983 maakte hij de overstap van amateurclub Sempre Avanti naar de C-jeugd van Vitesse. Als A-junior mocht hij onder trainer Leen Looyen voor het eerst invallen.

Als voetballer kwam Bos alleen uit voor Vitesse, waar hij in de periode van 1983 tot 1998 onder contract stond.

Na zijn spelerscarrière begon hij een carrière als trainer. In die hoedanigheid fungeerde Bos als hoofdtrainer van FC Den Bosch (2005-2009), Vitesse (2009-2010), Polonia Warschau en FC Dordrecht (2011-2012). In verband met zijn ziekte trok hij zich in juli 2012 terug uit de voetballerij.

Op 28 februari 2013 overleed hij op 47-jarige leeftijd aan kanker.

Theo Bos wordt beschouwd als een belangrijk symbool voor zowel Vitesse als Arnhem. Door zijn rol in het eerste voetbalteam van Vitesse droeg hij sterk bij aan de successen van de club.
Hij groeide uit tot wel het grootste boegbeeld van de club. Daarom is Bos benoemd tot zilveren en gouden Vitessenaar.

Vitesse heeft op 26 juli 2012 bekendgemaakt de Zuid-tribune (vak van de harde kern van supporters) in GelreDome te vernoemen naar Theo Bos.

Marcel van Roosmalen heeft het boek “Het is zoals het is” uitgebracht op verzoek van Theo Bos. Het geen biografie, maar een met humor geschreven portret van de mens, voetballer en trainer Theo Bos.

Op 14 maart 2015 werd een borstbeeld van Theo Bos onthuld op het trainingscomplex van Vitesse op Papendal. Supporters van Vitesse hebben dit samen met de club mogelijk gemaakt.

 

* Geboren op 5 oktober 1965 in Nijmegen

† Overleden op 28 februari 2013 in Elst

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: https://vitesse.org/nieuws/afscheid_van_een_clubicoon_/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Bos_(voetballer)