Henk Bosveld

Hendrikus Johannes (Henk) Bosveld was een Nederlandse profvoetballer, die beter bekend was onder zijn bijnaam Charly Bosveld. Hij kwam tijdens zijn loopbaan uit voor Sportclub Enschede, Sparta en Vitesse en speelde twee interlands voor het Nederlands elftal. Ook is hij verkozen tot beste speler van Vitesse in de 20e eeuw

Zijn bijnaam Charley dankt Bosveld aan zijn loopje dat leek op dat van Charley Chaplin.

Veld begon zijn carrière bij de amateurs van VVO uit Velp. Op zijn achttiende werd hij ingelijfd door Sportclub Enschede. De vele doelpunten die hij maakte leverde hem de uitverkiezing op voor het Nederlands elftal. Op 14 oktober 1962 speelde hij met Oranje tegen België en op 12 april 1964 viel hij in tegen Oostenrijk. Bij deze twee interlands bleef het: Bosveld weigerde linksbuiten te spelen en werd daarop niet meer uitgenodigd.

In de zomer van 1964 werd hij ingelijfd door Sparta. Daar bleef hij spelen tot 1973, met een onderbreking in het seizoen 1968/1969 toen hij voor Vitesse uitkwam. Op 1 juli 1973 keerde Bosveld definitief terug naar Vitesse, waar hij nog zes seizoenen zou blijven spelen. Op 12 juni 1979 kreeg hij van de Arnhemse club een afscheidswedstrijd aangeboden tegen een selectiespelers van het Nederlands elftal.

Na zijn carrière was hij eigenaar van een sportzaak in de Van Muijlwijkstraat in Arnhem en actief als hoofdtrainer in het amateurvoetbal. Ook was hij in dienst bij Vitesse als technisch adviseur. Op het laatst woonde hij in de nieuwe wijk Monnikenhuize, op de plek waar het oude Vitessestadion heeft gestaan.

Op 6 augustus 1998 stierf Bosveld op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartinfarct. Hij is begraven op Moscowa.

Op 5 juni 2016 maakte Vitesse bekend dat de Oost-tribune in GelreDome wordt vernoemd naar Charly Bosveld.

 

* Geboren op 10 juli 1941 in Velp

†  Gestorven op 6 augustus 1998 in Arnhem

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Henk_Bosveld