Wilfried Bony

Wilfried Guemiand Bony is een Ivoriaans voetballer die bij voorkeur centraal in de aanval speelt.

 

Bony debuteerde in 2010 in het Ivoriaans voetbalelftal.

In het seizoen 2010/2011 neemt Vitesse hem over. De spits stond in belangstelling van verschillende grote clubs. Toch vertrok hij naar Nederland. Hij zette zijn handtekening onder een contract voor drieënhalf jaar.

Na zijn derde seizoen bij Vitesse zijn diverse grote clubs voor hem in de markt. Onder andere West Ham United en CSKA Moskou hebben interesse. Tegen de zin van toenmalig Vitesse-eigenaar Merab Zjordania weigert hij een nieuw en verbeterd contract te tekenen. In juli 2013 verruilde Bony uiteindelijk Vitesse voor Swansea City, dat twaalf miljoen pond (veertien miljoen euro) voor hem betaalde.

Bony groeide op in Abidjan in de wijk Plateau en later Abobo PK18. Hij voetbalde als kind op straat en is naar de voetbalschool van voormalig voetballer Cyrille Domoraud in Bingerville gegaan. Vele jaren later speelde hij in de eerste klasse van Ivoorkust bij Issia Wazi, waar hij in 2007 clubtopscorer werd met zes doelpunten. Bony was in 2007 op proef bij Liverpool, maar dat kreeg geen vervolg.

Bony won in 2013 de Nederlandse Gouden Schoen en de titel topscorer van de Eredivisie. Als international nam hij deel aan het WK 2014 in Brazilië en drie edities van de Afrika Cup, waarvan hij de editie van 2015 met Ivoorkust won.

 

* Geboren op 10 December in Bingerville, Ivoorkust

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilfried_Bony