Pierre Janssen

Pierre Janssen was een Nederlandse journalist, museumdirecteur van o.a. het Gemeentemuseum Arnhem en televisiepresentator.

Pierre Janssen begon na de oorlog in 1946 als journalist. Eerst een paar maanden bij de Arnhemse Courant en toen bij het Vrije Volk. Via het Vrije Volk kwam hij in aanraking met het beroemde kunstprogramma van Rutger Schouten en Max Dendermonde, geheten: DE ARTISTIEKE STAALKAART.

Daarop volgde werk voor de VPRO-radio. Deze radiovoordrachten zijn uitgetypt; hieruit blijkt hoe enorm goed hij zich voorbereidde, hij probeerde om “tot de bodem van de emmer te kijken hoe het met zo’n onderwerp zat”.

Hij werd zelf geroerd door kunstwerken en wilde de kunst onder de mensen brengen. De gevestigde kringen verweten hem daarom populisme.

 

Hij werd landelijk bekend met het televisieprogramma KUNSTGREPEN voor de AVRO, ‘Een programma over mensen en wat zij maken’ (1959-1975). De eerste uitzendingen waren nog zwart-wit. Later waren ze in kleur. Aanvankelijk altijd, of bijna altijd live, op zondagavonden, onmiddellijk na het nieuws van 20.00 uur.

De scripts met zijn tekst werden steeds korter. Omdat hij tenslotte alleen nog maar beeldinstellingen op een papiertje schreef en de teksten zozeer in zich had, dat hij eigenlijk geen geschreven tekst meer nodig had.

Het programma trok gemiddeld twee miljoen kijkers per uitzending en er werden ongeveer 100 afleveringen uitgezonden.

Met regisseur Leen Timp kreeg hij in 1961 voor dat programma de Zilveren Nipkowschijf, die toen voor het eerst werd toegekend.

 

Op latere leeftijd werd hij museumconservator van het Stedelijk Museum in Schiedam, directeur van de Rotterdamse Academie voor beeldende Kunsten in Rotterdam en directeur van het Gemeentemuseum in zijn geboorteplaats Arnhem.

Janssen was ook een vaste gast in het programma Ren je rot. Op 3 juli 1988 was Janssen de eerste gast in het programma Zomergasten. Op 16 september 2017 werd een Close Up-uitzending over zijn leven met de kunst uitgezonden: ‘Pierre Jansen – In de greep van de kunst.

 

* Geboren in Arnhem, 19 september 1926

† Overleden in Kerk-Avezaath, 27 oktober 2007

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Janssen_(journalist)