Maurits Cornelis Escher

Een van ‘s werelds meest beroemde grafici. Maurits Cornelis Escher was een Nederlandse kunstenaar, die bekend is om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes.

Hij werd geboren in Leeuwarden als de vierde en jongste zoon. Na vijf jaar verhuisde de familie naar Arnhem, waar hij het grootste deel van zijn jeugd doorbracht. Nadat hij gezakt was voor zijn eindexamen, en na een kort intermezzo in Delft, begon M.C. Escher met zijn lessen bouwkunde aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem.

Al na een week vertelde hij zijn vader dat hij wilde ophouden met zijn lessen bouwkunde en zich wilde toeleggen op de studie grafische kunsten.

Nadat hij zijn school had afgerond, reisde hij langdurig door o.a. Italië, waar hij zijn vrouw Jetta Umiker ontmoette, en waarmee hij in 1924 trouwde. Hij werd gefascineerd door de regelmatige geometrische figuren van de wand -en vloermozaïeken in het Alhambra, een veertiende-eeuws kasteel in Granada, Spanje, dat hij in 1922 bezocht.

Gedurende zijn leven maakte M.C. Escher 448 litho’s, houtsnedes en houtgravures en meer dan 2000 tekeningen en schetsen. Net zoals sommige van zijn beroemde voorgangers – Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dürer en Holbein -, was M.C. Escher linkshandig.
Hij werkte meest in houtsnede, houtgravure en litho. Deze technieken, die hij met groot vakmanschap beheerste, waren door de zwart-witwerking het best geschikt voor het verwezenlijken van zijn bedoeling.
Hij speelde met architectuur, perspectief en onmogelijke ruimtes.

 

een werk van Escher

Naast zijn werk als graficus, illustreerde M.C. Escher boeken, ontwierp tapijten, postzegels en wandschilderingen.

De roem kwam pas laat. Zijn werk werd allereerst door wis-, natuurkundigen en kristallografen op de juiste waarde geschat. In 1954 tijdens een internationaal congres van mathematici in Amsterdam, tegelijkertijd met een tentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum, begon zijn faam ook tot in het buitenland, vooral in de Verenigde Staten, door te dringen. Zijn unieke prenten werden veel in de reclame gebruikt.
Erkenning van zijn kunstenaarschap vond ook uitdrukking in een door de Rijksvoorlichtingsdienst in roulatie gebrachte film over zijn werk getiteld ’Het oog op avontuur (1971)’.

Zijn laatste levensjaren bracht hij in het bejaardentehuis voor kunstenaars, de Rosa Spier Stichting te Laren door.

 

* Geboren op 17 juni 1898, Leeuwarden

† Overleden op 27 maart 1972, Laren

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_Cornelis_Escher