Marius Göbel

Marius Jan (“Just”) Göbel was een voetbalkeeper van vitesse en het Nederlandse elftal, die geboren was in Nederlands-Indië.

Just Göbel was ontzettend populair en op en top sportman. Er werden zelfs gedichten over hem geschreven.

Hij speelde op 19 maart 1911 in Antwerpen tegen België zijn eerste interland en op 6 mei 1923 speelde hij op 31-jarig leeftijd zijn laatste wedstrijd voor Vitesse.

Na zijn actieve voetbalcarrière sloot hij zijn studie medicijnen succesvol af. In 1928 werd hij arts en promoveerde in 1932 in Berlijn tot doctor in de geneeskunde. Hij was enkele jaren geneesheer aan het sanatorium Groot Blaricum. In het laboratorium, tijdens de studie, liep hij een oogverwonding op. Nadien speelde hij vaak met bril wat hem enigszins hinderde bij het uitvoeren van zijn befaamde vangtechniek. Daarom besloot hij uiteindelijk zich alleen nog maar met zijn werk bezig te houden en niet meer te keepen.

In 1938 vestigde hij zich als huisarts in Arnhem. Hij legde zijn praktijk pas in 1962 neer.

Just Göbel wordt beschouwd als een van belangrijke symbolen van Vitesse. Door zijn rol in het eerste voetbalteam van de Arnhemmers droeg hij sterk bij aan de successen van de club. Hij groeide uit tot een van de boegbeelden van de club. Vitesse heeft op 14 april 2016 bekendgemaakt de West-tribune in GelreDome te vernoemen naar Just Göbel.

 

* Geboren op 21 november 1891 in Surabaya.

† Overleden op 5 mei 1984 in Wageningen.

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Just_G%C3%B6bel