Klaas Gubbels

Klaas Gubbels is een Nederlands kunstenaar. Het meest bekend is hij met zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen.

Klaas woont het grootste deel van zijn leven in Arnhem en is een van de meest populaire Nederlandse beeldend kunstenaars. Sinds het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd waarmee hij een eigen en zeer herkenbare positie in de Nederlandse beeldende kunst inneemt.

Zijn beelden zijn voor velen iconen geworden, serieuze maar lichtvoetige voorstellingen die – hoewel herkenbaar – steeds de randen van het realisme aftasten en waarin naast een sporadische menselijke figuur hoofdzakelijk koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden figureren.

Gubbels volgde verscheidene opleidingen. Zo volgt hij van 1949 tot 1951 aan de Technische school in Rotterdam een opleiding reclameschilderen, van 1951 tot 1952 een avondcursus aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en studeerde hij van 1952 tot 1958 aan academie ‘‘Kunstoefening’ te Arnhem, waarnaast hij ook avondlessen in beeldhouwkunde volgde.

In de jaren van 1970 was Klaas Gubbels verbonden aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, samen met andere schilders en grafici als Hannes Postma en beeldhouwer Kees Franse.

Eind 2004/begin 2005 had Klaas Gubbels een grote tentoonstelling van zijn werk in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Hij woont en werkt in Arnhem of in Frankrijk.

Zijn werk heeft raakvlakken met kunstwerken van kunstenaars als Giorgio Morandi en Amedeo Modigliani en lijkt beïnvloed door Marcel Duchamp, Man Ray en George Segal en is vertegenwoordigd in diverse grote Nederlandse musea en bedrijfscollecties als Ahold, Akzo en TNT.

 

* Geboren op 19 januari 1934 in Rotterdam

 

 

 

 

 

foto: © Gerard Burgers

Bronnen: https://arnhem.nieuws.nl/kunst-en-cultuur/20140110/expositie-super-saaie-stillevens-in-museum-arnhem-en-dudok/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_Gubbels