Ad Gerritsen

Albertus Gradus (Ad) Gerritsen was een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij was kunstschilder en graficus en werkte ook in gemengde techniek aan collages en ruimtelijke objecten.

Ad Gerritsen volgde lessen aan de ambachtsschool en werd in de zaak van zijn vader opgeleid tot banketbakker. Omdat hij zijn studie aan de kunstacademie in Arnhem al na anderhalf jaar afbrak, wordt hij gezien als autodidact. Toch kreeg hij al vroeg erkenning voor zijn werk.

Hij werkte uitsluitend figuratief. Zijn belangrijkste thema’s waren het menselijk gezicht, vrouwen, jeugd (onschuld) en misdadigers. Hij werkte in een atelier in Heveadorp en was enkele decennia als docent verbonden aan de AKI in Enschede.
Hij was ook werkzaam als creatief therapeut in de psychiatrie en in de gevangenis.

Gerritsen haalde zijn inspiratie uit de dagelijkse overvloed aan massamedia en uit diverse literatuur. Hij zocht steeds naar de essentie van een afbeelding, en dit is ook terug te zien in de rauwe manier van schilderen. Rechtstreeks, zonder omhaal, en meestal zijn de figuren gevangen in een moment van hevige emotie.

In de overlijdensberichten wordt vermeld dat Museum Arnhem in 2015 met een solotentoonstelling aandacht besteedt aan zijn werk. Het museum heeft ruim honderd werken van Gerritsen in haar collectie waaronder veel zeefdrukken en linosnedes en ook twaalf schilderijen.

In 2000 won hij de Gelderland Grafiek Prijs en in 2011 de Jeanne Oosting Prijs.

 

* Geboren op 18 maart 1940 in Arnhem

† Overleden op 2 april 2015 in Arnhem

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ad_Gerritsen