Loesje

Op 24 november 1983 in Arnhem is Loesje opgericht.

Loesje is een fictief meisje dat posters met kritische en/of humoristische teksten schrijft en in de openbare ruimte plakt. De teksten van Loesje worden gekenmerkt door een positieve en humanistische benadering. Loesje is begonnen vanuit zes mensen die uit verschillende actiebewegingen kwamen.

Het is de naam van een fictief meisje die het leven op de wereld beter en mooier wil maken met posters: eenvoudigdirectop straatop sociale media en onder de mensen.

Ze maakt aansprekende teksten, verrassend, humoristisch, relativerend of strijdbaar.

Voor iedereen, want iedereen is belangrijk.

Eind 1986 vertrokken vijftien Loesje-leden naar Parijs, om daar mee te demonstreren tegen de plannen van de onderwijsminister Devaquet. Dat was het begin van Loesjes internationale carrière. Die kwam pas goed op gang in 1989, toen de Berlijnse Muur viel.

 

In 1990, twee maanden na de Wende vertrokken vijf mensen naar Oost-Europa: van hun belevenissen werd een documentaire Rode Peper en een reisverslag gemaakt. Er werd een poëzie-inzamelingsactie gehouden voor het toen armlastige Polen. 500 gedichten werden ingezameld om het land erbovenop te helpen. In de zomer van 1990 raakten in twaalf landen, vooral in Oost-Europa, mensen geïnspireerd om met Loesje mee te doen. Posters verschenen in het Hongaars, Sloveens, Zweeds, Fins en Engels.

Op 29 maart 1994 werd de stichting “Loesje Internationaal” opgericht.

Tussen 2005 en 2013 hield Loesje internationaal kantoor in Berlijn. Daarna is het Internationaal-kantoor weer teruggekeerd naar Arnhem en zijn er Loesjegroepen in meer dan 25 landen gekomen. In het buitenland richt Loesje zich met name op het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie.

Sinds december 2010 heeft Loesje een winkel in Arnhem, aan de Hommelseweg.

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Loesje