John D. Frost

John Dutton Frost was een Brits officier die als luitenant-kolonel in 1944 de Rijnbrug bij Arnhem probeerde te veroveren.

Frost werd geboren in Poona (India) als zoon van generaal F.D. Frost van India Army. Hij bracht zijn jeugd door in India, het Verenigd Koninkrijk, en Mesopotamië (het huidige Irak).
In 1921 vestigde het gezin zich in het Verenigd Koninkrijk. Hij volgde Sandhurst en deed dienst bij de Cameronians (Scottish Rifles).
In 1938 werd Frost in Irak gestationeerd.

Hij keerde in het begin van de Tweede Wereldoorlog terug naar het Verenigd Koninkrijk en in de loop van 1944 werd hij betrokken bij Operatie Market Garden. Hij kreeg de opdracht met het tweede bataljon van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade een of meerdere bruggen over de Rijn bij Arnhem te veroveren.

De Duitse tegenstand bleek heviger dan verwacht en de radioverbindingen haperden. Toch wist zijn bataljon de noordelijke oprit van de verkeersbrug te veroveren. In de dagen daarna bleven zijn troepen deze oprit verdedigen, tevergeefs wachtend op de geallieerde grondtroepen die uit het zuiden moesten komen. De Britten raakten echter steeds meer ingesloten, en in de ochtend van 21 september moest Frost, die inmiddels zwaargewond was geraakt, zich overgeven.

Na de oorlog zette Frost zijn militaire carrière voort. Hij was onder meer stafofficier bij de Gurkha divisie, en bevelhebber op Malta en in Libië. Op zijn 67ste ging hij met pensioen als generaal-majoor. Hij bezocht regelmatig de herdenkingen van de Slag om Arnhem.

Frost overleed op 80-jarige leeftijd aan een hartkwaal.

 

* Geboren op 31 december 1912 in Poona, India

† Overleden op 21 mei 1993 West Sussex

 

Op 16 september 1978 werd de verkeersbrug over de Rijn bij Arnhem omgedoopt in John Frostbrug.

Brug kapot geschoten tijdens Slag om Arnhem, september 1944.
John Frost brug nu | foto – Dave Zuuring

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Dutton_Frost