Hendik Willem Fromberg

Hendrik Willem Fromberg was een architect en projectontwikkelaar

Fromberg speelde een belangrijke rol in het sociale en culturele leven van Arnhem. Het was Frombergs initiatief in1846 dat leidde tot de bouw van het feestgebouw Musis Sacrum in 1847.

In 1840 vestigde hij zich in Arnhem als architect en ging wonen aan de Nieuwe Kraan. Hij was behalve architect vooral projectontwikkelaar: Fromberg kocht grond, bouwde daarop in eigen beheer en naar eigen ontwerp villa’s. Soms kocht hij delen van wijken, om ze vervolgens aan derden te verkopen. Fromberg was de eerste in Arnhem die woningen buiten de Janspoort liet bouwen.

Op 8 oktober 1853 krijgt Fromberg 7.000,00 van de gemeenteraad om zeven huizen te bouwen op het Willemsplein ‘waarop zich schamele huisjes bevinden’. Hier laat hij de nu bekende Fromberghuizen bouwen.

Fromberg was van 1851 tot 1853 ook eigenaar van villa Bronbeek. In dat laatste jaar verkocht hij huis en omringend grond aan koning Willem III, die er een riant huis (paleis) voor zijn moeder Anna-Paulowna liet bouwen.

Vanaf 1860 werd hier het militair invalidenhuis gevestigd. Ook nam hij het voortouw bij de oprichting (30 december1853) van de Vereeniging “Handwerksbloei”, die de verbetering van de leef- en werksituatie van de arbeiders en handwerkslieden tot doel had.

Als eerbewijs voor zijn bouwactiviteiten en culturele verdiensten had de gemeenteraad al op 29 december 1812 besloten een straat temidden van al zijn villa’s op Heijenoord naar hem te vernoemen: Frombergstraat.

 

* Geboren op 10 november 1812 in Kleef als zoon van een timmerman

† Overleden op 30 augustus 1882 in Arnhem en werd begraven op Moscowa.