Johan Mekkink

Johannes (Johan) Mekkink was een Nederlands aquarellist, glasschilder, schilder, tekenaar, vervaardiger van mozaïek en museumdirecteur van Museum Arnhem

Johannes kon goed tekenen en op de lagere school ontwierp hij meubels die hij zelf maakte. Daar hield hij zijn grote liefde voor hout aan over. Hij schilderde later ook bij voorkeur op paneel.

Op 25 juli 1945 trad Johannes Mekkink te Velp in het huwelijk met Wilhelmina Maria Lukasina van den Brink, geboren op 8 november 1904 te Monster en overleden te Emmen op 26 januari 1984. Zij was gescheiden en bracht twee zoons in haar tweede huwelijk mee.

Mekkink werd in 1952 door de toenmalige directeur van Museum Arnhem (voorheen heette het Gemeentemuseum Arnhem en Museum voor Moderne Kunst Arnhem) A.J. de Lorm aangetrokken als wetenschappelijk medewerker. Van 1954 tot 1967 was hij adjunct-directeur en van 1967 tot 1969 directeur van dit museum. Hij werd daar opgevolgd door Pierre Janssen.

Johan Mekkink was geen man van veel ophef. Produceerde een opmerkelijke hoeveelheid kunstwerken. Hij maakte onder meer furore met realistische stillevens, portretten en landschappen. Maakte ook glas in lood ramen voor onder meer kerken.

Kenners vonden hem vaktechnisch begaafd, ambachtelijk en precies.

In 1954 kwam hij in vaste dienst van het Gemeentemuseum van Arnhem. Eerst als wetenschappelijk assistent, later als adjunct-directeur en directeur.

 

* Geboren op 27 augustus 1904 in Velp,

†  Overleden op 30 oktober 1991 in Oosterbeek

 

 

 

 

 

 

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Mekkink

http://www.biografischwoordenboekgelderland.nl/bio/4_Johannes_Johan_Mekkink