Jacques Anton (Sjaak) Alberts

Jacques Anton (Sjaak) Alberts was een Nederlandse voetballer die vijfmaal voor het Nederlands voetbalelftal uitkwam.

Alberts begon met voetballen bij Gelria uit Velp. Als junior stapte hij over naar Vitesse. Al op 16-jarige leeftijd maakte Alberts zijn debuut in het eerste elftal.

Tien jaar later zette hij een punt achter zijn voetballoopbaan om zich helemaal op zijn maatschappelijke carrière te kunnen richten. Hij liet daarvoor een aanbieding van de Wolverhampton Wanderers om in Engeland prof te worden lopen.

In 1947 werd hij uitgenodigd voor het Nederlands B-voetbalelftal. In 1948 hoorde hij bij de selectie van Oranje voor de Olympische Spelen in Londen. Daar kwam hij echter niet aan spelen toe. Vier jaar later maakte hij wel zijn debuut in het Nederlands voetbalelftal. In de aanloop naar de Olympische Spelen van Helsinki brak de vaste verdediger van Oranje (Henk Schijvenaar) in een wedstrijd tegen België zijn been. Op 6 april 1952 behaalde Alberts zijn eerste ‘cap’. Alberts speelde ook de enige wedstrijd van Nederland tijdens die Spelen, 1-5 verlies tegen Brazilië. Na de Spelen werd Alberts nog tweemaal voor Oranje geselecteerd.

 

* Geboren op 27 februari 1926 in Arnhem

† Overleden op 21 juli 1997 in Arnhem

 

 

 

 

 

 

bronnen: http://dictionary.sensagent.com/Sjaak%20Alberts/nl-nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjaak_Alberts