Karel Aalbers

Karel Aalbers is een Nederlands ondernemer, investeerder en voetbalbestuurder.

Aalbers was van 1984 tot 2000 voorzitter van Vitesse. Daarnaast is hij ook de bedenker en ontwikkelaar van Gelredome, het eerste multifunctionele stadion in de wereld.

Karel Aalbers zorgde er in de jaren 80 en 90 hoogstpersoonlijk voor dat Vitesse weer een club van belang werd in het Nederlandse betaalde voetbal. Hij stuwde de club op vanuit de eerste divisie naar het hoogste niveau en zelfs naar de derde plaats in de eredivisie. Daarom werd hij in 1998 benoemd tot Gouden Vitessenaar.

Ook zorgde hij er ook voor dat Nieuw Monnikenhuizen verruild werd voor een multifunctioneel stadion, het Gelredome.
Uiteindelijk werd Aalbers door hoofdsponsor Nuon gedwongen het veld te ruimen. Hij werd zelfs vastgezet op verdenking van valsheid in geschrifte en zelfverrijking. Maar alle beschuldigingen werden door de rechter van tafel geveegd. Op één na, een fiscale overtreding. Ondanks verwoede pogingen is Aalbers er niet in geslaagd zijn positie terug te krijgen bij Vitesse.
Aalbers was tot 1996 honorair-consul van Oezbekistan, maar bezocht het land niet langer na (nooit voorgekomen) fraude bij de handel in aardappelen.

In het Vestagebouw aan de Arnhemse Jansbuitensingel zetelde jarenlang zijn kantoor: Aalbers Europe Consultancy. Hij was verantwoordelijk voor het marketingplan van het gigantische kegelvormige complex, Future Dome in Shanghai.

Tegenwoordig is Aalbers als marketingconsulent (2012) werkzaam voor multifunctionele stadionconcepten in de wereld.
Aalbers heeft twee stiefzoons: Maurice en Raymond

* Geboren op 28 juni 1949 in Velp

 

 

 

 

 

 

bron: nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Aalbers