Conny Braam

Cornelia Hendrika Helena (Conny) Braam is een Nederlandse anti-apartheidsactiviste, journaliste en schrijfster. Zij was in 1971 een van de oprichters van de Anti-Apartheidsbeweging Nederland (AABN). Sinds 1992 publiceert zij romans.

 

Conny vertrok eind jaren zestig naar Amsterdam om haar droom als schrijfster en illustratrice te verwezenlijken. In die roerige periode raakte ze meer en meer betrokken bij politieke bewegingen die solidair waren met de vrijheidsstrijd in de zgn. derde wereld.

Haar ontmoeting met een aantal Zuid-Afrikaanse ballingen zou haar leven grondig veranderen en het schrijven een tijdlang naar de achtergrond drukken. In 1971 richtte ze samen met anderen de Anti-Apartheidsbeweging Nederland op, waarvan ze tot 1994 voorzitster was.

De Anti-Apartheidsbeweging Nederland, waarvan Conny Braam vele jaren voorzitster was, ondersteunde het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) – de partij van Nelson Mandela en informeerde het Nederlandse publiek over de daden van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De AABN haalde de wereldpers in 1973. Toen werd aan het licht gebracht hoe Nederlandse bedrijven de door de VN ingestelde boycot van Rhodesië, het huidige Zimbabwe, op grote schaal ontdoken. In 1986 werd Conny Braam door leiders van het ANC in ballingschap gevraagd deel te nemen aan de Operatie Vula. Ze hielp met het opzetten van schuilplaatsen in Zuid-Afrika en met het binnensmokkelen van documenten. Ze verzorgde ook contacten in Europa, waar ANC-leden zich konden schuilhouden. Ze ontmoette veel prominente ANC-leden. In 1990 bezocht ze Zuid-Afrika voor het eerst.

 

Voor haar rol in de Zuid-Afrikaanse bevrijdingsstrijd krijgt zij een Zuid-Afrikaanse onderscheiding.

Zij schreef verschillende boeken over de betrokkenheid van Nederlanders bij het ondergrondse verzet tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

 

* Geboren in Arnhem op 28 februari 1948, in de Van Pallandtstraat 4 (nu nr.6)

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Conny_Braam