Gijsbert Jacobs van den Hof

Gijsbert Jan (Gijs) Jacobs van den Hof was een Nederlandse beeldhouwer en medailleur (ook wel penningkunstenaar; ontwerper van penningen en munten)

Gijsbert Jacobs van den Hof werd op 24 maart 1889 in Arnhem geboren als enig kind van een bakker. Hij volgde aan de ambachtsschool een opleiding tot meubelmaker en ontwikkelde zich als autodidact tot beeldhouwer.

Jacobs van den Hof was een ambachtelijke kunstenaar met liefde voor het materiaal. Als meubelmaker had hij geleerd met verschillende materialen te werken en als beeldhouwer bekwaamde hij zich verder in diverse technieken.

Jacobs van den Hof was in 1918 een van de oprichters van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Hij was een tijd lang voorzitter en werd in 1959 benoemd tot erelid.

In 1921 vestigde hij zich weer in Arnhem, waar hij tot zijn pensionering docent was aan de Kunstacademie, het Genootschap Kunstoefening (1921-1954). Hier leidde hij vele beeldhouwers op en hij gaf er les in keramiek en bronsgieten.
De cire-perdue- of verlorenwasmethode werd door hem in Nederland geïntroduceerd.

Op tientallen tentoonstellingen, ook in het buitenland, is zijn werk te zien geweest. Zijn werk is opgenomen in de collecties van divrse musea, waaronder het Museum Arnhem, het Centraal Museum in Utrecht, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Beelden aan Zee in Scheveningen en het Singer Museum in Laren.

Het Drents Museum (Assen) heeft in 2010 een representatieve selectie van elf sculpturen en een aantal persoonlijke bezittingen verworven. In 1989, 100 jaar na zijn geboorte, werd in Overveen het Museum Jacobs van den Hof ingericht om een groot deel van zijn werken te tonen. Tien jaar later verhuisde het museum naar Amersfoort. Eind 2009 moest het museum zijn deuren sluiten.

De Stichting Museum Jacobs van den Hof zet zich in om het werk van de beeldhouwer toegankelijk te houden voor publiek.

 

Jacobs van den Hof werd in 1954 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

* Geboren op 24 maart 1889 in Arnhem

†  Overleden op 4 april 1965 in Arnhem, 76 jaar oud, en is begraven op begraafplaats Moscowa.

 

 

In Arnhem is onder andere van hem te zien:

Mens tegen Macht (1952), Kerkplein (bij Sint-Eusebiuskerk)

 

De Gele Rijder (1963), Gele Rijdersplein

 

 

De Pleuranten (1952), begraafplaats Moscowa
Vestaalse maagden (1930), Vestagebouw, Jansbuitensingel
Zuil (1946), Airborneplein
Tellegenbank (1928), Park Sonsbeek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gijs_Jacobs_van_den_Hof