Antoon van Hooff

Antoon Jozef Jacques Johan Maria van Hooff was een Nederlandse ondernemer en presentator. Hij was jarenlang directeur van Burgers’ Zoo, de dierentuin van zijn grootvader Johan Burgers

Zijn grootvader Johan Burgers (1870-1943) was de grondlegger en naamgever van dit familiebedrijf dat inmiddels al meer dan honderd jaar bestaat.

Zijn middelbare schoolopleiding volgde Antoon van Hooff bij de jezuïeten op het Canisius College in Nijmegen. Hij vervulde zijn militaire dienstplicht en ging in 1958 naar Utrecht om diergeneeskunde te studeren.

Deze studie moest hij echter afbreken toen zijn vader ernstig ziek werd en zijn moeder en zijn zus Johanna zijn hulp bij de bedrijfsvoering van het dierenpark dringend nodig hadden.

Vertellen over dieren en het dierenpark was zijn passie en ging hem ook goed af. Tussen 1963 en 1968 presenteerde hij samen met zijn broer Jan de populaire AVRO-televisieproductie ‘Zoo Zoo’

Vanaf 1976 was Antoon van Hooff redactielid en medepresentator van het al even populaire NCRV-programma ‘Ja Natuurlijk’.

Antoon van Hooff was vernieuwend. Hij begon in 1968 een safaripark en in 1988 kon de tropische regenwoudhal, onder de naam Burgers’ Bush, worden geopend. De ontwikkeling van Burgers’ Desert in 1994 en Burgers’ Ocean in 2000 waren volgende mijlpalen.

Veel blijken van waardering vielen hem ten deel: in 1987 werd Van Hooff door Z.K.H. Prins Bernhard benoemd tot Ridder en later, in 2004, tot Officier in de Orde van de Gouden Ark. (Dit is een internationale ridderorde. De orde richt zich op natuurbescherming en “strekt tot onderscheiding van hen, die zich bijzondere verdiensten hebben verworven voor het behoud van flora en fauna op aarde”.)
In 1989 werd Van Hooff benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
De stad Arnhem eerde hem in 1988 met de Zilveren Stadspenning en daarna, in 2004, met de uitreiking van de H.A. Lorentz-penning (deze wordt uitgereikt aan geboren en getogen Arnhemmers, die elders vergaarde inzichten ter beschikking hebben gesteld van burgerij en stadbestuur).

En het vereren ging ook vice versa: vanwege het 100-jarig bestaan van de dierentuin schonk Burgers Zoo een beeld aan Arnhem: het Feestaardvarken. Dit grootste kunstwerk van Nederland lag in het plantsoen voor de ingang van Rozet.

Het plein voor de dierentuin en dus het adres van de dierentuin is naar hem genoemd: Antoon van Hooffplein.

 

* Geboren op 24 september 1937 in Arnhem

† Overleden op 3 augustus 2004 in Arnhem

 

 

 

 

Bron: http://biografischwoordenboekgelderland.nl/bio/6_Antoon_van_Hooff