Willem Hesselink

Willem Frederik Hesselink (bijnamen Het Kanon, De Dokter) een Nederlandse voetballer.

Met zijn oudere broer Herman Hesselink behoorde Willem Hesselink in 1892 tot een groep jonge oprichters van de Arnhemse voetbalclub Vitesse.

Hij was in deze periode tevens een befaamd atleet en werd nationaal kampioen verspringen en touwtrekken. Van 1898 tot 1910 had hij met 6.10 meter het nationaal record verspringen in handen. Op de 1500 meter was hij Gelders kampioen.

De bijnaam van Hesselink was Het Kanon, vanwege zijn snoeiharde schot. Ook werd hij De Dokter genoemd. Hij verscheen geregeld met een gebreide blauwe ijsmuts op het veld, onder andere in zijn enige interland. Hesselink was later directeur van de Keuringsdienst van Waren in Arnhem en in dienst van Justitie als getuige-deskundige. Hij was als scheikundige een expert op het gebied van bloedonderzoek, vingerafdrukken en schriftvergelijking en daardoor betrokken bij de onderzoeken naar verschillende moordzaken.

In 1899 ging Hesselink scheikunde studeren in Leiden en in Zuid-Duitsland rondde hij zijn studie scheikunde af en promoveerde hij in 1904 in de filosofie. Op 26 september 1904 keerde hij naar Arnhem terug, om een week later voor ruim een half jaar naar Madeira te vertrekken. Zijn enige officiële interland voor Nederland speelde hij op 14 mei 1905 tegen België. Een dag later vestigde hij zich definitief in Arnhem.

Vervolgens lag de voetballoopbaan van Hesselink enige jaren stil. Hij keerde rond 1908 terug bij Vitesse. Van 1913 tot 1915 kwam de ploeg als Oostelijk kampioen drie achtereenvolgende seizoenen uit in de strijd om het landskampioenschap, echter zonder deze prijs daadwerkelijk te winnen. In 1915 stopte Hesselink met voetballen op het hoogste niveau. Hij was reeds actief als penningmeester en trainer van Vitesse en was van 1917 tot 1922 tevens voorzitter van de vereniging. In 1962 wordt Hesselink op zijn 89ste benoemd tot erevoorzitter van Vitesse

Hesselink overleed in 1973 op 95-jarige leeftijd.

 

* Geboren op 8 februari 1878 in Arnhem

†  Overleden op 15 december 1973 in Bennekom

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Hesselink