Clément van Maasdijk

Clément Guillaume Jean van Maasdijk was een Nederlandse vliegenier en luchtvaartpionier. Hij was de eerste Nederlander die omkwam bij een vliegtuigongeluk.

Clément van Maasdijk volgde een studie aan de machinistenschool in Amsterdam, waarna hij praktijk opdeed in machinefabrieken in Duitsland. Tijdens een korte periode in de automobielbranche zag hij in Den Haag Lefèbvre vliegen; en hij kreeg de vliegkoorts.

Hij haalde zijn brevet in Frankrijk op 22 juni 1910 en hij bood zich aan voor het geven van vliegdemonstraties.

Van 28 tot en met 31 augustus 1910 was er een vliegweek georganiseerd in Arnhem. Pionier Clément van Maasdijk gaf de avond voor aanvang van het festijn een korte vliegdemonstratie voor zijn Arnhemse verloofde Jeanne Ladenius en enkele anderen. Bij het vierde rondje ging het mis; hij stortte met zijn Sommer neer op de Warnsbornse heide en werd geplet door de motor. Zijn stoffelijk overschot werd per brancard overgebracht naar het Diaconessenhuis aan de Bovenbrugstraat in Arnhem.

Clément van Maasdijk is de eerste Nederlander die omkomt bij een vliegtuigongeluk. Hij werd onder grote belangstelling begraven op begraafplaats Moscowa in Arnhem.

 

Locatie van het ongeluk op de Warnsbornse Heide te Schaarsbergen

 

* Geboren op 9 augustus 1885 in Den Haag

†  Overleden op 27 augustus 1910 in Arnhem

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cl%C3%A9ment_van_Maasdijk