Truus van Aalten

Geertruida Everdina Wilhelmina (Truus) van Aalten (Arnhem, 2 augustus 1910 – Warmond, 27 juni 1999) was van 1926 tot 1939 werkzaam als actrice, voornamelijk in films maar ook op toneel, en vanaf 1954 tot 1996 onderneemster. Haar showbizzcarrière speelde zich voornamelijk af in pre-nazi Duitsland.

 

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog probeerde Truus van Aalten terug te keren naar Nederland. Dit werd belet door het sluiten van de Nederlandse grenzen. Als gevolg hiervan bevond zij zich tijdens de Meidagen van 1940 in Duitsland. Pas in oktober 1940 mocht Van Aalten vertrekken en kon ze terug naar Nederland.

Ze weigerde het lidmaatschap van de Kultuurkamer en elke medewerking aan welke propaganda van de bezetter of de collaborerende NSB dan ook.

 

Na de bevrijding in 1945 probeerde Van Aalten opnieuw als filmactrice aan het werk te komen. Ze is nooit verdacht geweest van -, of vervolgd voor collaboratie maar werd in Nederland toch genegeerd vanwege haar filmverleden dat zich voornamelijk in pre-Nazi Duitsland had afgespeeld. In Duitsland was de filmindustrie door de Geallieerden stilgelegd en in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten had men geen behoefte aan een ongeschoolde filmactrice met faam uit vervlogen tijden, nota bene opgedaan in Duitsland, zo ondervond Van Aalten toen zij eind jaren ’40, begin jaren ’50 naar die landen reisde om zichzelf bij de filmstudio’s aan te bieden.

In 1954 vestigde ze zich in Voorhout, waar ze een im- en exporthandel in souvenirs oprichtte.

 

* Geboren op 2 augustus 1910 in Arnhem
† Overleden op 27 juni 1999 in Warmond