Touwtrekploeg Achilles

Eerste medaillewinnaar op de Olympische Spelen in de geschiedenis van de Nederlandse Atletiek.

Touwtrekken is geen nieuwe sport, integendeel, het wordt al sinds prehistorische tijden beoefend.

Tot 1930 was het een onderdeel van de atletiek. Achilles uit Arnhem was een van de topploegen uit die tijd. Na 1930 is het als wedstrijdsport gedurende enige tijd van het toneel verdwenen.

 

De Olympische Zomerspelen van 1920 werden gehouden in Antwerpen. Er deden atleten uit 29 landen mee. Duitsland en Oostenrijk werden niet uitgenodigd. Rusland bleef weg omdat het werd verscheurd door een burgeroorlog.

Touwtrekken is een van de sporten die tijdens deze Spelen beoefend werden.

Aan het toernooi namen vijf teams deel. Ieder team bestond uit acht atleten, de wedstrijd was uitgeschreven over twee ronden.

De atletiekwedstrijden hadden tijdens de Spelen fel te lijden onder het slechte weer en de gebrekkige technische uitrusting. De meeste wedstrijden verliepen in een nagenoeg leeg stadion.

De Nederlandse touwtrekploeg bestond uit Anton van Loon (teamcaptain) en zijn broer Willem van Loon, Henk Janssen, Wim Bekkers, Wim van Rekum, Rinus van Rekum, Jan Hengeveld en Sijtse Jansma.

De Nederlandse ploeg, met een gemiddeld gewicht van 85 kilogram, moest allereerst aantreden tegen het bijna 200 kg zwaardere Italië. Toch werd in twee beurten van deze zware tegenstanders gewonnen; de eerste ‘trek’ ging in 1.11 min, de tweede in 43,25 sec. Volgens het verslag van Van Deutekom wierpen de Italianen zich na hun nederlaag op de grond en snikten het uit. Het duurde geruime tijd alvorens zij enigszins gekalmeerd het terrein verlieten. De Nederlanders verloren daarna van de Engelsen, acht Londense politieagenten, die zo’n 300 kg zwaarder waren. De Engelse Bobbies wonnen met gemak in respectievelijk 28,8 en 13,4 sec.

Het was de allereerste olympische medaille in de geschiedenis van de Nederlandse atletiek. De touwtrekploeg werd bij terugkeer in Nederland dan ook feestelijk onthaald in de Gelderse hoofdstad met een rijtoer, die door duizenden belangstellenden werd bijgewoond en een huldiging in Musis Sacrum.

Vier jaar later was het onderdeel touwtrekken van het olympische programma geschrapt. In 1936 droeg de KNAU deze tak van sport over aan de Nederlandse Kracht Sportbond.

 

leden van de ploeg:

  • Antonius (Anton) van Loon (Arnhem, 25 juni 1888 – aldaar, 3 november 1962), de oprichter van de krachtsportvereniging Achilles te Arnhem.

 

  • Willem van Loon (Arnhem, 15 augustus 1891 – aldaar, 29 november 1975)

 

  • Hendrikus Alexander (Henk) Janssen (Arnhem, 17 juni 1890 – aldaar, 28 augustus 1969), het is aan hem te danken dat het gedetailleerde rapport van de gebeurtenissen rond de Arnhemse touwtrekploeg, indertijd opgetekend door Achilles-bestuurslid en ploegleider Teus van Deutekom, bewaard is gebleven.

 

  • Wilhelmus Johannes (Wim) Bekkers (Arnhem, 21 augustus 1890 – aldaar, 13 november 1957)

 

  • Willem (Wim) van Rekum (Arnhem, 9 juni 1892 – aldaar, 27 december 1961)

 

  • Marinus Cornelis (Rinus) van Rekum (Arnhem, 7 februari 1884 – aldaar, 16 november 1955)

 

  • Johannes Hendrikus (Jan) Hengeveld (Arnhem, 24 december 1894 – aldaar, 4 mei 1961), in het dagelijks leven was hij gemeenteambtenaar.

 

  • Sijtse Jansma (Leeuwarden, 22 mei 1898 – Amsterdam, 4 december 1977)