Ton Wiggers

Ton Wiggers is een Nederlands choreograaf en, samen met zijn toenmalige levenspartner Hans Focking, de oprichter van Studio L.P., de voorloper van Introdans. Tussen 1971 en 2005 was Wiggers artistiek directeur van dit Arnhemse gezelschap, tussen 1989 en 2005 samen met Roel Voorintholt. In 2005 nam Voortinholt de artistieke leiding van Introdans over.

Wiggers maakte ruim 50 choreografieën voor Introdans.

Begin jaren zeventig was Ton Wiggers leerling van de dansacademie in Arnhem en hem werd gevraagd om deel uit te maken van een nieuw klein Nederlands dansgezelschap. Toen dat door verschillen van inzicht niet van de grond kwam, zeiden Wiggers en zijn toenmalige levenspartner Hans Focking: ‘Dan doen we het toch zelf!’. Zo ontstond Studio L.P., de voorloper van Introdans, genoemd naar de Van Lawick van Pabstraat waar Wiggers woonde.

De doelstelling van het gezelschap is onveranderd gebleven: dans van hoge kwaliteit voor een zo groot en breed mogelijk publiek. Wiggers houdt van dans die toegankelijk is, begrijpelijk, stijlvol, voor iedereen aantrekkelijk.

Al tijdens zijn studie aan de Arnhemse Dansacademie, waar hij zowel de toneeldans- als de docentenopleiding volgde, begon hij met lesgeven. Hij heeft veel jonge Nederlandse dansers geholpen een professionele carrière op te bouwen.

Wiggers heeft met Introdans ballet in Nederland toegankelijk gemaakt voor een groot publiek.

Introdans is internationaal bekend en geeft ook regelmatig voorstellingen tijdens de staatsbezoeken van het Nederlandse Koningshuis.

In 1996, bij het 25-jarig jubileum van Introdans, werd Wiggers benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2005 ontving hij de Arnhem-Lorentz Penning (vernoemd naar de eerste Nederlandse Nobelprijswinnaar, Prof. Hendrik Antoon Lorentz) en in 2012 de Zilveren Stadspenning van de gemeente Arnhem.

Filmmaker Bas Berkhout maakte in 2011 een documentaire over Wiggers: Eindelijk Erkenning.

 

* Geboren in 1947 in Arnhem

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ton_Wiggers