Tata Marino

Tata Mirando was een musicus, leider en oprichter van het zigeunerorkest Tata Mirando. zijn artiestenvoornaam Tata betekent ‘vader’. Zijn vader was musicus en vormde met zijn zonen een orkest waarin Josef bas speelde.

Tata Mirando werd geboren in 1895 als Josef Weiss, in Zwitserland. Hij stamt uit een muzikale familie. Zijn voorvaderen hebben gedurende de laatste twee eeuwen steeds eigen orkesten gevormd. Samen met zijn broers trok hij met Circus Boltini de wereld rond.

In 1937 vertrok Tata Josef met vrouw en kinderen vanwege de oorlogsdreiging overhaast naar Nederland. In 1943 kwamen zij naar Arnhem.

Josef Weiss begon een vioolwinkel. ‘De Uiver’, aan de Koningsstraat in Arnhem. Ook in Nederland werd het gevaarlijk. Tijdens de slag om Arnhem werd de winkel door een bom geraakt. Zij vertrokken vanuit Arnhem naar onderduikadressen in Dieren, een wasserij in Loenen en de bossen van Doetinchem. Daar werd het gezin Weiss uiteindelijk toch gepakt en ze belandden in Westerbork.

Josef Weiss en zijn gezin waren gered. De rest van de oorlog bleef een aantal familieleden ‘ondergedoken’ in de orkestbak van Circus Boltini. Maar toch is bijna de hele Sinti-familie in Auschwitz uitgeroeid.

(Tata Mirando: ‘Op de dag dat we op de trein naar Auschwitz zouden worden gezet, kwam circusdirecteur Toni Boltini het kamp binnenwandelen. In een SS-kostuum dat hij had weten te ritselen. Mijn artiesten zitten hier, ik heb ze nodig voor de muziek, brulde hij. En hij zwaaide met valse papieren van het ‘Kraft durch Freude’-programma, waarbij artiesten moesten optreden voor de soldaten die terugkwamen van het front.’)

De oude Tata Mirando vernoemde zijn zoons met opzet naar Nazi- coryfeeën. In geval van nood kon hij zeggen: ‘Ik heb niks tegen Adolf Hitler. Ik heb zelfs mijn zoon naar hem vernoemd.’

Na de oorlog richtte Mirando een negenkoppig familieorkest op, dat in de jaren vijftig zijn glorietijd kende en uitgroeide tot het beroemdste Nederlandse zigeunerorkest.

Hij overleed aan een hartaanval op de Nieuwjaarsdag van 1967 en werd op 5 januari onder grote belangstelling begraven op Moscowa.

 

* Geboren op 6 maart 1895 in Zwitserland

† Overleden op 1 januari 1967 in Dieren

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tata_Mirando