Stanisław Sosabowski

Generaal Stanisław Franciszek Sosabowski was generaal-majoor van de Poolse strijdkrachten. Hij was een van de meest bekende soldaten in de recente Poolse militaire geschiedenis.

Hij groeide op in Stanisławów (tegenwoordig Ivano-Frankivsk, Oekraïne) en volgde hij onderwijs op de basisschool en later op het Gymnasium. De vroege dood van zijn vader in 1904 bracht hem verantwoordelijkheden die aan zijn leeftijdsgenoten onbekend waren. Stanisław nam een deel van de zorg voor het gezin op zich. Hij gaf bijles aan leeftijdsgenoten om zijn moeder Francisca financieel bij te staan. Haar bescheiden loon was niet voldoende om het gezin met vier kinderen te onderhouden.

In 1910 studeerde hij cum laude af aan het Gymnasium.

In 1913 werd hij opgeroepen voor dienstplicht in het 58ste Keizerlijk & Koninklijk infanterieregiment van Oostenrijk-Hongarije. In 1914 werd hij naar het Russische front gestuurd.

 

Na de eerste wereldoorlog werd Polen onafhankelijk en op 1 november 1918 ging Sosabowski in dienst bij het Poolse Leger.

Op 28 oktober 1922 werd Sosabowski toegelaten tot de Hogere Militaire Academie.

Toen op 1 september 1939 de tweede wereldoorlog uitbrak, waren Sosabowski en zijn Infanterieregiment buiten Warschau. Meteen trokken zij terug naar de hoofdstad waar zij vanaf 7 september tot aan de overgave de stad tegen de Duitse Wehrmacht verdedigden. Voor zijn verdiensten in de strijd om Warschau ontving Sosabowski het erekruis Virtuti Militari 5e klasse.

Hij was oprichter en bevelhebber van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade die in september 1944 deelnam aan de Slag om Arnhem waarbij Driel door de brigade werd bevrijd. Sosabowski werd lang het mikpunt voor het mislukken van de Slag om Arnhem, maar werd uiteindelijk volledig gerehabiliteerd. Hij ontving in 2006 postuum de Bronzen Leeuw.

 

* Geboren op 8 mei 1892 in Stanisławów (tegenwoordig Ivano-Frankivsk, Oekraïne),

† Overleden in Hillingdon, op 25 september 1967

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Sosabowski