Bram Som

Bram Som is een Nederlandse atleet met als specialisatie de middellange afstanden en dan vooral de 800 m. Hij vergaarde op dit onderdeel in totaal negen nationale titels en heeft zowel in- als outdoor de Nederlandse records in handen.

Het grootste succes uit zijn carrière behaalde hij op 13 augustus 2006, toen hij tijdens de Europese kampioenschappen in Göteborg de gouden medaille op de 800 m veroverde. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen.

Som startte zijn carrière bij de atletiekclub Atletico’73 uit Gendringen als zevenjarige. Tot zijn zestiende nam hij nog deel aan verschillende onderdelen. In 1996 stopte hij daarmee en besloot hij zich slechts te specialiseren op de kortere middellange afstanden: de 400, 800 en 1000 m., vooral op de 800 m.

Hij vergaarde op dit onderdeel in totaal negen nationale titels en heeft zowel in- als outdoor de Nederlandse records in handen. Het grootste succes uit zijn carrière behaalde hij op 13 augustus 2006, toen hij tijdens de Europese kampioenschappen in Göteborg de gouden medaille op de 800 m veroverde. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen.

Zijn eerste aansprekende resultaat behaalde Bram Som in 1998, toen hij op de 800 m vijfde werd bij de wereldkampioenschappen voor junioren in Annecy. Vier jaar later bereikte hij op deze afstand de finale tijdens de Europese kampioenschappen in München, waar hij als zesde finishte.

Bram Som debuteerde in 2000 op de Olympische Spelen als de grote Nederlandse belofte. Een jaar later dook hij in de 1.43 minuten, waarna (zware) blessures zijn ontwikkeling dwarsboomden.

Atleet Bram Som is tegenwoordig vooral als tempomaker te zien met als opdracht bij grote internationale wedstrijden de topatleten naar toptijden te loodsen. Een opmerkelijke carrièremove.

 

* Geboren op 20 februari 1980 in Terborg

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bram_Som