Rosemin Hendriks

Rosemin Hendriks is een kunstenares

In 1987 werd Hendriks op basis van haar tekeningen toegelaten tot de Arnhemse Academie. Ze zou toen gaan schilderen, maar dat is er niet van gekomen. Het uitgangspunt voor haar werk is het gezicht. Op grote vellen papier tekent zij met houtskool en conté gezichten, meer dan levensgroot. Hendriks begint met één oog, het linker, net als Charley Toorop. Details worden vaak over het hoofd gezien en wanneer ze worden getoond, worden ze verfijnd met nadruk. Als model gebruikt ze vooral haar eigen gezicht, “omdat je dat altijd bij je hebt.”

Rosemin werkt sinds haar studietijd aan De Ateliers in Amsterdam aan een oeuvre van portrettekeningen, opgebouwd uit klare lijnen, in zwart, wit en grijs. Vaak op monumentaal formaat.

…De manier waarop ik nu teken is dat ik bij het opzetten en uitwerken van een tekening een bepaald stramien volg en reageer op wat zich al tekenend voordoet. Een lijn of een vorm roept bij mij altijd een andere vorm of lijn op. In plaats van door een gedachte of een inval, zoals aanvankelijk op de kunstacademie, laat ik me nu leiden door het tekenen zelf, dat wil zeggen door de daaruit voortvloeiende associaties en de vormmogelijkheden die zich al tekenend aandienen….

 

* Geboren in 1968 in Velp

 

 

http://www.roseminhendriks.nl/