Maurits Ver Huell

Quirijn Maurits Rudolph Ver Huell was een Nederlands marine-officier, schrijver, schilder, aquarellist en entomoloog.

Hij ging in dienst bij de marine en klom in Franse en later in Nederlandse dienst van rang tot rang op. Onder zijn oom Carel Hendrik Ver Huell streed hij tegen de Engelsen. Hij ontving kort na zijn aanstelling de Militaire Willems-Orde 3de klasse, voor zijn “gehouden gedrag gedurende den veldtogt tegen de opstandelingen in de Molukken”.

Maurits Ver Huell heeft tussen 1815 en 1819 onder anderen als commandant van het linieschip Admiraal Evertsen maar één Indiëvaart volbracht. Net als de beroemde voorvaderen uit de 17de en 18de eeuw verzamelde hij op Java, Celebes en de Molukken talloze ‘naturalia’ – planten, bloemen, kruiden, vruchten, insecten, reptielen en amfibieën die hij thuis nooit was tegengekomen.
Hij was volgens Scheen 1981 amateurschilder; heeft o.m. getekend ‘het vertrek der veldschutterij uit Rotterdam’ in 1830 en een menigte landschappen en planten uit Ned. Indië. Hij publiceerde o.a. in 1835 ‘Herinneringen aan eene reis naar de Oost-Indiën’.

Hij trouwde in 1821 jkvr. Christina Louisa Johanna Hester de Vaynes van Brakell (1796-1863), aquarelliste, lid van de familie De Vaynes van Brakell; Zij waren de ouders van de tekenaar Alexander Ver Huell.

Van 1834 tot 1850 was hij directeur der Marine te Rotterdam. Na die tijd leefde hij ambteloos te Arnhem, waar hij op 10 mei 1860 overleed.

 

* Geboren op 11 september 1787 in Zutphen

†  Gestorven op 10 mei 1860 in Arnhem

 

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Quirijn_Maurits_Rudolph_Ver_Huell