Margreet Blanken

Margreet Blanken, geboren als Gretha Alida is een Nederlands toneel- en televisieactrice. Ze is waarschijnlijk het meest bekend van haar rol als Reini van Lennep-Hermans in de populaire dramaserie Medisch Centrum West, die tussen 1988 en 1994 werd uitgezonden.

 

Op haar zeventiende werkte ze op een groot kantoor met een actieve personeelsvereniging met een toneelclubje. Hier ontdekte ze haar talent en wist dat ze met acteren door wilde gaan, maar ze realiseerde zich ook dat ze niet naar de toneelschool zou kunnen. In 1963 deed zij eindexamen.

Ze speelde van 1963 tot 1987 bij Toneelgroep “Theater” in Arnhem in uiteenlopende rollen. Bij dit Arnhemse toneelgezelschap bleef ze 24 jaar. Z.

Ze geniet vooral bekendheid door haar rol als zuster Reinie in de dramaserie Medisch Centrum West in totaal 100 afleveringen. Na Medisch Centrum West keerde ze terug in het theater, met als hoogtepunt haar eigen solovoorstelling ‘ETTY’ waarin ze dagboekfragmenten van Etty Hillesum tot leven bracht in kleine theaters en op andere intieme locaties. Ze speelde deze solo tot 2014, met een totaal van 300 voorstellingen.

In 1999 keerde ze het grote toneel de rug toe en gaat eigen producties maken. Kleinschalig theater ‘met een boodschap’. Zij vertolkt in monoloog de oorlogsdagboeken van de joods-Nederlandse Etty Hillesum en geeft cursussen en workshops in Arnhem.

In 2006 werd ze gevraagd voor de AVRO-serie ‘Spoorloos verdwenen’, waarin ze enkele seizoenen de rol van inspecteur Heleen Mateur speelde. In datzelfde jaar maakte ze haar autobiografische theatersolo ‘Alles in de wind’’ hierin besprak ze op speelse wijze levensthema’s die op haar van toepassing zijn zoals het spelen van rollen in en buiten het theater, verlangen, zingeving en bindingsangst.

In 2011 kwam haar boek ‘Lief en onschuldig ’ uit, waarin ze openhartig en met de nodige humor de relatie met haar moeder in dier laatste levensjaren beschrijft, en hun gezamenlijke tocht door het landschap van zorginstellingen.

Naast haar toneel en televisiewerk heeft ze verschillende cursussen en workshops gegeven en kleine voorstellingen geregisseerd. Eind 2014 was ze te zien als tante Martha in de SBS-serie Dokter Tinus.

 

* Geboren op 10 juli 1941 in Zaandam

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Margreet_Blanken