Jan van Oort

Jean Dulieu, de nepnaam van Jan van Oort, was Nederlandse kinderboekenschrijver en striptekenaar. Hij is vooral bekend geworden als de bedenker van de boekenreeks Paulus de boskabouter.

Hij studeerde viool aan het conservatorium en werd in 1943 violist bij het Amsterdamse Concertgebouworkest. Tijdens de Hongerwinter werd het orkest op non-actief gesteld, waardoor hij tijd kreeg om zich op het tekenen toe te leggen. Hij maakte een ontwerp van twaalf verschillende kabouters en liet zijn vrouw de beste uitkiezen. Deze werkte hij uit tot een kinderboekfiguur en gaf hem de naam Paulus.

Paulus de boskabouter verscheen vanaf 1946 als stripverhaal in het dagblad Het Vrije Volk. Hij deed dat onder het pseudoniem Jean Dulieu, de Franse vertaling van Jan van Oort. Hij koos een pseudoniem om bij een mogelijk fiasco zijn goede naam in de muziekwereld niet te schaden. In totaal maakte Dulieu bijna 3600 Paulus-stripafleveringen.

Behalve met schrijven en tekenen hield Dulieu zich ook bezig met poppenspelen. Hij maakte een tournee met een zelfgemaakt poppenspel in de jaren 1947-48. In 1955 begon hij met het verzorgen van hoorspelen voor de radio. Dulieu verzorgde zelf alle stemmen tijdens de uitzendingen van tien minuten. Er verschenen verschillende langspeelplaten met Paulus’ avonturen, waaronder het met een Edison onderscheiden Paulus is jarig. In 1967 kwam Paulus op televisie.

In het Gravinnenbos te Arnhem staat een beeldje van Paulus de boskabouter ter nagedachtenis aan zijn bedenker. Hier wandelde Jan van Oort elke dag met zijn hondje Balou.
Het kunstwerk is gemaakt door Henk Evertzen.

 

* Geboren in Soest op 13 april 1921
† Overleden in Arnhem, 29 november 2006

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Dulieu