Charlotte van Pallandt

Charlotte Dorothée barones van Pallandt was een Nederlandse kunstschilderes en beeldhouwster. Zij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de twintigste eeuw.

Al in haar jeugd bleek Van Pallandt zeer begaafd. Tekenen, schilderen en piano spelen hadden haar voorkeur. Voor een vrouw lag een carrière als kunstenares echter niet voor de hand. Nadat haar huwelijk met de diplomaat Adolph graaf van Rechteren na vier jaar in 1923 was beëindigd, ging zij haar eigen weg. Tot 1928 was ze actief als schilderes. Ze was bevriend met de schilder Kees Verwey. In 1929 begon ze met beeldhouwen. Van Pallandt volgde onder meer een opleiding in Parijs, waar ze les had van Charles Despiau en Charles Malfray.

 

In 1953 maakte ze een beeld van koningin Juliana. In 1968 vervaardigde ze het bekende beeld van koningin Wilhelmina, dat -in steen- in Rotterdam staat. Een kopie – in brons – is twintig jaar later voor Paleis Noordeinde in Den Haag geplaatst. Van Pallandt was gespecialiseerd in portretten en naakten. Zij zou les hebben gegeven aan de jonge prinses Beatrix, maar dit wordt door familieleden van Van Pallandt betwijfeld.

 

Charlotte van Pallandt streefde ernaar om binnen haar beelden zo veel mogelijk volumes en richtingen op één plan te brengen, een abstraherende constructieve ordening. Zij wordt gerekend tot de Groep van de figuratieve abstractie.

In de zomer van 2019 was in Museum de Fundatie (Zwolle) een grote overzichtstentoonstelling te zien met meer dan 100 bruiklenen. Gastconservator Maarten Jager stelde bij dit overzicht de catalogus samen die de titel kreeg ‘Charlotte van Pallandt. Kunst als levensdoel’. In deze publicatie komt haar uitgebreide oeuvre aan bod, hoe de kunstenares werkte en wat zij heeft gemaakt. Ook wordt belicht wie de kunstenares zelf was, hoe zij leefde en wat zij dacht.

in 1980 werd de Singerprijs aan haar toegekend.

In 1992 ontving Charlotte van Pallandt de Oeuvreprijs Fonds BKVB voor haar hele werk.

Naar haar is de Charlotte van Pallandtprijs genoemd die onder auspiciën van de Stichting Charlotte van Pallandt Prijs (Charlotte van Pallandt Foundation) wordt toegekend.

 

* Geboren op 24 september 1898 in Arnhem

† Overleden op 30 juli 1997 in Noordwijk

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Charlotte_van_Pallandt