Hendrik Jacobus Valk

Hendrik Jacobus Valk was een Nederlands kunstschilder. Naast zijn schilderwerk was hij ook jarenlang een gewaardeerd docent aan de ArtEZ hogeschool in Arnhem. Hij signeerde zijn werk ook met de namen Jan van Spar, Jan Spar en Jan van Breem.

Hendrik Valk kwam uit een kunstzinnige omgeving: hij was de zoon van H.J. Valk sr. en de broer van de beeldhouwer Willem Valk.

Hij trouwde met de van oorsprong Russische Tatiana Kotschergina. Hij was de vader van Else en Felix Valk, die o.a.in Arnhem in 1953 de destijds toonaangevende Galerie 20 voor moderne kunst opende.

Hij kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag van 1912 tot 1916: de akte MO hand- en rechtlijnig tekenen haalde hij aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs, tijdens de zomervakantie in 1939.

Valk verhuisde in 1926 naar Arnhem, kreeg een gezin en een vaste baan. Hij was van 1926 tot 1962 docent aan de Arnhemse Kunstacademie, de huidige hogeschool voor de kunsten ArtEZ en de Academie voor Bouwkunst. Een hele generatie Arnhemse kunstenaars heeft les van hem gehad.

De eerste jaren tot 1926 experimenteerde de jonge, idealistische Valk in verschillende richtingen. Hij werd onder andere beïnvloed door kunstenaars van De Stijl, al zou hijzelf nooit abstract schilderen. Zijn stijl werd vooral realistisch.

Na de Tweede Wereldoorlog – waarin veel van zijn oude werk door oorlogsschade verloren ging – keerde Valk terug naar zijn stilerende stijl van de jaren twintig. Hij ontwikkelde een zeer eigen stijl.

Hij maakte schilderijen, decors, illustraties en collages.

Zijn werk is voornamelijk figuratief en zijn onderwerpen zijn: bomen, figuren, (winter)landschappen, naakten, portretten, stillevens en zelfportretten.

De Stichting Hendrik Valk stelt zich tot doel om het werk van de kunstschilder Hendrik Valk te promoten.

 

* Geboren op 12 januari 1897 in Zoeterwoude

†  Overleden op 3 september 1986 in Arnhem

 

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Valk