Hans G. Kresse

Hans Georg Kresse was een Nederlands striptekenaar; een autodidact.

Hans debuteerde met het verhaal ‘Tarzan van de apen’ in 1938 in het maandblad van de Nederlandse padvinderij de Verkenner.

 

Zijn beroemdste reeks was Eric de Noorman. Deze verscheen voor het eerst op 4 juli 1946 en was lange tijd in dagbladen en tijdschriften over de hele wereld te lezen. Het bijzondere van deze serie is dat de held van het verhaal, de Noormannen-koning Eric, gaandeweg ouder wordt.

Naast het epische werk Eric de Noorman maakte Kresse de stripseries Robby (1945-1946) en Vidocq (1965-1970). Ook schreef en tekende hij van 1973-1982 een Indianen-reeks waarin de authentieke cultuur van de indianen aan bod kwam. In deze verhalen zette Kresse zich krachtig af tegen de houding van de blanken ten opzichte van de Noord-Amerikaanse indianen.

Naast zijn stripverhalen verzorgde Kresse bovendien duizenden illustraties in onder meer de Arendsoog-boeken en weekbladen als Panorama, Margriet, Donald Duck en Pep en Kresse heeft jarenlang gewerkt voor de Toonder Studio’s.

 

In 1976 kreeg hij voor zijn gehele oeuvre de Stripschapsprijs en een jaar later werd hij in Frankrijk onderscheiden met de Prix Alfred. In 1990 werd de stichting De Kresse-kring opgericht die zich ten doel stelt het werk van Kresse voor het nageslacht te bewaren en publicaties te verzorgen.

Kresse raakte soms geestelijk tijdelijk van slag, waardoor hij rusteloze periodes met depressies doormaakte. Dat heeft zijn enorme productie niet in de weg gestaan, maar het hemzelf en zijn omgeving bij tijden wel moeilijk gemaakt. Op latere begon hij  leeftijd last te krijgen van een oogaandoening; hij kon nog wel tekenen of schilderen, maar het bleef een handicap.

 

* Geboren in Amsterdam op 3 december 1921
† Overleden in Doorwerth op 12 maart 1992

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_G._Kresse