Hanco Kolk

Hanco Kolk is een Nederlands striptekenaar en -scenarist die vooral bekend is van de strip Gilles de Geus en de dagbladstrip S1NGLE.

 

Kolk maakte zijn debuut in het underground-stripblad “Tante Leny presenteert”.

In 1980 was hij een van de oprichters van het striptekenaarscollectief Studio Arnhem dat her en der zijn sporen in Nederland heeft achtergelaten.

 

Na enige tijd anoniem te hebben gewerkt voor het weekblad Donald Duck maakte hij in 1984 de overstap naar het stripblad Eppo, waarvoor hij de strip Gilles de Geus ging maken.

Behalve als tekenaar was Kolk actief als scenarist voor andere strips, waaronder Falco en Donjon van Uco Egmond.

Samen met Peter de Wit maakte hij de fotostrip Mannetje & Mannetje, die later werd bewerkt voor de VPRO-televisie. Het duo presenteerde bovendien de Teleac-cursus Strip- en Cartoontekenen en maakte sinds 2001 de strip S1NGLE voor onder andere Het Parool, De Gelderlander en het Algemeen Dagblad.

In 2007 verscheen het magnum opus van Kolk, Meccano – de Ruwe Gids, dat als een van de klassiekers van de Nederlandse strip gezien mag worden.

Ook een hoogtepunt was de expositie die op uitnodiging van het Musée Angoulème in de Grote Kerk van Arnhem werd ingericht. Naast origineel werk van Franse auteurs was de Studio hier een week lang “Live” aan het werk te zien, compleet met tekentafels, bier en honden.

In 2010 maakte hij samen met Arnon Grunberg een zogenaamde graphic novel over Arnons reis van Istanbul naar Bagdad.

 

In 1996 won hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

 

* Geboren op 11 maart 1957 in Den Helder