Emile Albert Rudolf Ratelband

Emile Albert Rudolf Ratelband is een Nederlandse ondernemer die zich bezighoudt met neurolinguïstisch programmeren. Hij groeide hiermee uit tot een bekende mediapersoonlijkheid in Nederland.

Ratelband noemt zichzelf ‘entertrainer’ (een samentrekking van entertainer en trainer). Met positieve energie laat hij mensen bijvoorbeeld over hete kolen lopen en poogt hij fobische patiënten te genezen. Ratelband maakt hierbij vaak gebruik van de kreet Tsjakka, volgens hem geïnspireerd door de strijdkreet uit een serie over het leven van Shaka Zoeloe. Youp van ‘t Hek gebruikte hetzelfde woord in zijn shows tussen 1986 en 1990, als verbastering van het hakkende tsjak, met de betekenis ‘godverdomme, ga ervoor’. Ratelband zou het begrip van Van ‘t Hek hebben overgenomen om deze een hak te zetten

Ratelband is trainer in het neurolinguïstisch programmeren (NLP). In zijn boek De Vuurloper meldt hij dat hij een half jaar in de leer is geweest bij Tony Robbins.

Ratelband werd in de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 door Jan Jetten van Leefbaar Nederland naar voren geschoven als kandidaat-lijsttrekker van deze partij. Na een chaotisch verlopen stemming moest Ratelband het lijsttrekkerschap aan Haitske van de Linde laten.
Ratelband richtte daarna zijn eigen partij Lijst Ratelband op om alsnog mee te kunnen doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De partij wist de kiesdeler echter niet te halen.

 

* Geboren op 11 maart 1949, in Arnhem.

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Emile_Ratelband