Koos van Zomeren

Peter Jacob (Koos) van Zomeren, pseudoniem P. Kavezet, is een Nederlands schrijver. Hij debuteerde als negentienjarige, is een tijdlang actief geweest in de links-radicale politiek en keerde vervolgens terug naar de ‘republiek der letteren’ met thrillers, romans, beschouwingen, interviews, columns. In zijn werk is de natuur een belangrijk thema. Hij is onder andere bekend van de roman Otto’s oorlog (1983) en zijn columns in NRC Handelsblad.

Koos van Zomeren is Arnhems meest bekende en productieve schrijver.

Van 1967 tot 1971 werkte hij bij het dagblad Het Vrije Volk. Daarna werd hij actief in de linkse politiek. In 1972 behoorde hij tot de oprichters van de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninisties (KPN/ML), de voorloper van de huidige SP. In 1975 brak hij met deze partij. Zijn ervaringen in de vroege SP staan beschreven in De witte prins. Hij heeft zich uitvoerig rekenschap gegeven van zijn links-radicale politieke verleden in het dagboek dat hij bijhield in 1987: Een jaar in scherven (1988).

In 1976 wordt Van Zomeren verslaggever bij de Nieuwe Revu. Bijzonder ironisch waren zijn artikelen over het leven van Van Agt onder de titel ‘Dagboek van een Zondagskind’.

Eind jaren 70 verscheen een aantal thrillers van zijn hand. In de politieke thriller Haagse lente en het vervolg Minister achter tralies (beide 1981) verwerkte hij zijn eigen politieke verleden. In 1983 keerde hij terug naar de “grote” literatuur met Otto’s Oorlog.

Hij heeft gerecenseerd voor Vrij Nederland. Sinds 1992 schrijft Van Zomeren columns in NRC Handelsblad. Delen hiervan zijn in 2011 verschenen in het boek Naar de natuur.

Zijn werk wordt gekenmerkt door vindingrijkheid, een groot stilistisch vermogen en een als ironie vermomde en soms aan de oppervlakte tredende felheid. Van Zomeren is de meest aangehaalde nog levende auteur in Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal.

Op 21 oktober 2015 vierde Koos van Zomeren zijn 50-jarig jubileum als schrijver. Ter ere van dit jubileum werd in de Binnenstraat van Rozet een heldenrol met zijn portret onthuld.

Hij werd in 2002 voor zijn gehele werk onderscheiden met de Prijs voor Natuurbehoud, een oeuvreprijs van het Prins Bernhardfonds. Twee jaar later ontving hij de driejaarlijkse Sjoerd Leiker Prijs voor zijn oeuvre.

 

* Geboren op 5 maart1946 in Velp