Klaas Vet

Klaas Vet was een keramist, keramisch ontwerper, tekenaar

De Arnhemsche Fayencefabriek staat bekend als de fabriek van de gebroeders Jakob en Klaas Vet.

De broers groeiden op in Purmerend, waar eind 19e eeuw de Plateelbakkerij Brantjes actief was. Beiden wilden plateelbakker worden. Klaas zou zijn vak leren bij Plateelbakkerij Zuid-Holland en later bij De Distel. Jakob zou het vak leren bij Brantjes.

In september 1903 richtten de broers de plateelfabriek Purmerend op, de fabriek zou de naam van Jakob gaan dragen, firma Jb. Vet & Co. Binnen deze fabriek was Jakob de zakelijk leider, Klaas had de verantwoordelijkheid voor de modellen en was artistiek leider. In 1906 brandde het bedrijf af, het pakhuis met modellen bleef gespaard.

Op 13 maart 1907 richtten de broers de Arnhemsche Fayencefabriek (1907 – 1934) op.
De fabriek produceerde in de eerste periode aardewerk gelijk aan de modellen en decors uit Purmerend. Later zouden daar meerdere kleurrijke decors aan worden toegevoegd.

De fabriek kende in de begin twintiger jaren hoogtijdagen en moest meerdere malen uitbreiden.
In 1924, tijdens een van zijn vele handelsreizen, laat Jacob het leven. De toedracht van zijn overlijden is nooit opgehelderd, maar zijn lijk werd in London in de Thames gevonden. Zijn opvolger als zakelijk directeur werd ir. Henri van Hoorn.
Tussen Henri en Klaas Vet wil het niet boteren. Al snel loopt de spanning tussen beiden zo hoog op dat Klaas in 1926 de deur wordt gewezen.

(Tijdens de crisisperiode in de jaren dertig werd het handgeschilderde aardewerk te duur voor productie en ging men over op de productie van aardewerk met stroomglazuur in diverse kleuren. In 1934 leidde de crisis tot het staken van de productie en de uiteindelijke sluiting van de fabriek.)

Klaas Vet begint een eigen fabriekje onder de naam Gelria.
Hij neemt in 1939 de boedel van het failliete aardewerkbedrijf ‘De Hoop’ over en zet dit voort onder de naam Arnhemsche Fayencefabriek.

Zo keert de naam weerom. Maar de handel zakt in en in 1942 moet de firma sluiten.

In 1943 is hij overleden.

 

* Geboren op 28 september 1876 in Purmerend

†  Overleden op 22 augustus 1943 in Arnhem

 

 

 

 

 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnhemsche_Fayencefabriek