Barbara Esseboom

Winnaar Arnhemse Held 2021

Barbara Esseboom werd in Paramaribo geboren en groeide in Arnhem op met verhalen, liederen en rijmpjes die op een subtiele manier verwezen naar het slavernijverleden.

Barbara is een van de onderzoekers bij het project ‘Sporen van de slavernij in Gelderland’ van Erfgoed Gelderland. Daarnaast is zij initiatiefnemer van Comité 30 juni 1 juli Arnhem waarmee zij in 2021 voor het eerst de officiële Keti Koti (‘Ketenen Gebroken’) herdenking en viering in Arnhem realiseerde.  Keti Koti is voor Barbara meer dan alleen een herdenking of een feest over vrijheid. “Het gaat over een inclusieve samenleving. Mensen eerlijke kansen geven en echt deelnemer laten zijn van de maatschappij.”

“Het is belangrijk om de geschiedenis te kennen, omdat de geschiedenis nog altijd invloed heeft op onze huidige maatschappij en hoe wij naar elkaar kijken. Er leven meer mensen in slavernij dan ooit tevoren’’, zegt ze, daarmee verwijzend naar mensen die de grondstoffen voor bijvoorbeeld de batterij in telefoons uit de mijnen naar boven halen. “En kleding die voor niets gemaakt wordt. Ik hoop dat we ons steeds blijven afvragen: wat is het dat we hebben, hoe komen we eraan en wie heeft de prijs betaald?”